Дієта при гастриті. Правильне харчування

Коли при відвідуванні лікаря людина чує діагноз «гастрит», то йому відразу ж хочеться дізнатися, що можна їсти при гастриті. І це невипадково. Адже при лікуванні гастриту дієта займає важливе місце. Без її дотримання не може бути повного одужання.

Але перш ніж давати відповідь на питання: «Що можна їсти при гастриті?», лікар повинен з’ясувати до якого різновиду гастриту належить хвороба пацієнта. Відомо кілька видів гастриту: атрофічний, ерозійний, зі зниженою і підвищеною кислотністю. Також розрізняється гостра і хронічна форми захворювання.

Так як кожен різновид хвороби має специфічні особливості, то і дієта при гастриті шлунку в кожному випадку буде відрізнятися.

Голодна дієта при гострій формі гастриту

Діета при гострому гастриті сприяє розвантаженню травного тракту, щоб дати відпочинок запаленій слизовій оболонці. З цією метою рекомендується на добу відмовитися від їжі і пиття. В крайньому випадку, можна випити трохи теплої дистильованої або кип’яченої води.

Через 24 години трохи послабить свою хватку гострий гастрит, дієта в цей час дозволяє включити в свій раціон слабкий м’ясний бульйон, суп з вівсянки, відвар з ячменю і рису, відвари ромашки і шипшини, чай, в який додані лимон і мед. Через 2 доби хворий може їсти в’язкі супи, знежирене молоко, вівсянку, манку і кашу з рису, зварені на молоці, яйця некруто, паровий омлет, кисіль, сирне суфле, желе і компоти. Якщо болі зникнуть, і стан хворого поліпшиться, то дозволяється харчуватися паровими омлетами і відварним м’ясом. Потроху можна вводити пшеничний хліб, але тільки черствий або сухарі з нього.

Коли лікування дієтою симптоми гастриту зніме повністю, раціон пацієнта можна буде повернути до звичайного, але на тривалий час доведеться відмовитися від жирних і просмажених страв, гострих страв і маринадів, молочних продуктів. Також протипоказані сирі овочі і фрукти, кава, какао, спиртні і газовані напої.

Харчування при хронічному гастриті

Дієта при хронічному гастриті розрахована на вживання:

рідких, добре проварених каш, зварених на молоці;
протертих супів з круп або овочів;
незбираного молока і вершків;
парових омлетів і яєць всмятку;
страв з макаронів;
провареної риби і м’яса;
овочевих і фруктових пюре;
знежиреного некислі сиру;
молочних і фруктових киселів;
цукру, меду і зефіру;
розпарених некислих сухофруктів;
джему повидла з солодких фруктів;
нездобних пиріжків;
білого черствого або підсушеного хліба;
неміцного чаю, бажано з додаванням молока;
лужної, позбавленої газів, мінеральної води;
вершкового і рафінованих рослинних олій.

Заборонені продукти

Природно, хворих цікавить, що можна їсти при гастриті? Категорично протипоказано при хронічному гастриті вживати їжу, яка стимулює утворення шлункового соку.

Рецепти страв при гастриті не повинні містити:

м’ясо і рибу, приготовані у власному соку;
будь-які бульйони;
смажену і копчену їжу;
соуси і консерви;
квашені, консервовані та мариновані овочі;
житній хліб;
здобні вироби;
знежирене молоко і молочну сироватку;
кислий сир і кефір;
круті яйця;
різноманітні приправи і прянощі;
шоколад, халву і морозиво;
кислі фрукти і ягоди;
газовану воду і квас;
міцний чай і каву;
напої, що містять алкоголь.

Дієта при загостренні гастриту повинна дотримуватися суворого обмеження в харчуванні. Страви не повинні містити харчових волокон, що надають механічне подразнення на шлунок. Тому потрібне виключити з раціону хліб, випечений з борошна грубого помелу, кондитерські вироби, крупу, приготовану з цільного зерна, сирі фрукти і овочі, гриби, бобові, горіхи, молочні продукти, м’ясо, що містить сухожилля, шкіру птахів і риб, кава і какао , алкогольні і газовані напої. У цей період необхідно харчуватися тільки протертою вареною їжею.

Як харчуватися при гастриті з підвищеною кислотністю

Якщо діагностовано гастрит з підвищеною кислотністю, дієта повинна знижувати концентрацію соляної кислоти в шлунку, пригальмовуючи її вироблення.

Тому дієта при гастриті з підвищеною кислотністю містить супи, зварені на слабкому бульйоні, відварні макарони, вівсянку і гречку, морепродукти, овочеві пюре, відварене м’ясо (найкраще курятину або кролятину), нежирну копчену або відварну річкову рибу, яйця зварені некруто, корицю і лавровий лист, козяче молоко і вершки, молочні страви, знежирені соуси, приготовлені на основі молока, зелений горошок і кабачки, солодкі фрукти, краще запечені в духовці, петрушку, желе, киселі, компоти, муси, суфле, зварені з солодких фруктів і ягід, сухе печиво, сухарі або черствий білий хліб, вершкове і рослинне масло, неміцні каву, чай і какао з додаванням молока.

Їжа при гастриті з підвищеною кислотністю не повинна містити продукції, активізуючої шлункову секрецію: солоних і гострих страв, копчених продуктів, жирного м’яса і риби, приправ і спецій, гірких овочів, житнього і свіжоспеченого хліба, будь-яких бульйонів, щей і борщу, консервів з м’яса і риби, страв з бобових культур, смаженої картоплі, консервованих, квашених і маринованих овочів, кислих молокопродуктів, твердого сиру, крутих і смажених яєць, тортів і пирогів з кремом, морозива і шоколадних виробів, сухофруктів, кислих і недозрілих фруктів, міцного чаю і кави, напоїв, що містять гази.

Меню дієти при гастриті зі зниженою кислотністю

Страви при гастриті зі зниженою кислотністю, навпаки, повинні стимулювати секрецію шлункового соку і підвищувати вміст соляної кислоти.

Тому слід харчуватися відварами і пюре, приготованими з овочів, в’язкими кашами, нежирним провареним м’ясом, тонкими макаронами, нежирною копченою рибою, солоним, але вимоченим оселедцем, бульйонами, звареними з м’яса і риби, смаженими і запеченими котлетами, молочними продуктами, ковбасою і пісної шинкою, печеною картоплею, вареними яйцями, черствим хлібом або сухарями, салатами, приготованими з помідорів і зелені, вершковим і рослинним маслом, запеченими фруктами, фруктовими та овочевими соками, муссами, желе і киселями, кавою і чаєм, мінеральною і слабо газованою водою.

У разі зниженої кислотності при гастриті шлунку рецепти в основному складаються на основі овочів. Страви можна приправляти корицею та іншими несильними приправами. Починати трапезу бажано з овочевого салату із зеленню, шматочка оселедця або солоного огірка.

Якщо виявлений зі зниженою кислотністю гастрит, дієта вимагає відмови від свіжого, висівкового і житнього хліба, жирного і смаженого м’яса, молочного, горохового і квасоляного супу, бобових, товстих макаронних виробів, твердого сиру, смажених яєць, смаженої картоплі, жирної риби, консервів, приготованих з риби і м’яса, шоколаду, цукерок і морозива, гірких овочів, неспілих фруктів, гострих приправ, солодких напоїв з газами, кава, квасу і алкоголю.

Що має входити в раціон при ерозивному гастриті

Дієта при ерозивному гастриті рекомендує вживання рідких слизових супів, овочевих страв, нежирної риби, дієтичного м’яса, парових котлет і тефтелькою, протертих каш (особливо рисової, вівсяної і манної), макаронних виробів, яєць, зварених всмятку, молочних некислих продуктів, вершкового масла і вершків, молочних негострих соусів, проварених солодких фруктів, желе і пастили, зефіру і меду, варення і джему, компотів, киселів і неміцного чаю.

Дієта при гастриті у разі ерозивної форми вимагає вилучити з раціону жирні бульйони, жирне м’ясо і жирну рибу, копчену рибу та ікру, грибні і бобові страви, різні консерви, смажені, солоні та гострі страви, гострі та сирі овочі, кислі фрукти і ягоди, консерви, маринади та квашені овочі, здобну випічку, свіжий хліб, морозиво і шоколадні вироби, свіжоприготовані соки, алкоголь, міцну каву, чай і какао.

Як скласти меню при атрофічному гастриті

Атрофічний гастрит характеризується зменшенням числа залоз, що виробляють травні ферменти. Через дефіцит ферментів шлунково-кишкова система стає нездатною розщеплювати і засвоювати всю надходячу їжу. Щоб виправити ситуацію, рекомендується дієта при гастриті стіл 5.

Вона передбачає вживання дієтичного відвареного м’яса і риби, відварних яєць і парових омлетів, страв з макаронів і круп, овочевих і круп’яних супів, приготованих на основі рибного або м’ясного бульйону, некислих молочних продуктів, овочів, солодких фруктів і ягід, киселів, мусів і суфле , мінеральної води, какао і неміцного чаю, черству чи підсушеного хліба.

Дієта при атрофічному гастриті рекомендує виключити з раціону жирну рибу і жирне м’ясо, грибні та насичені м’ясні бульйони, консервовані продукти, копчені, смажені, солоні та гострі страви, гіркі овочі і спеції, кислі фрукти і ягоди, шоколадні цукерки і морозиво, торти та здобні пироги, свіжий хліб, солодкі напої, які містять гази, кава і алкоголь.

Загальні правила харчування при гастриті

Але, незважаючи на деякі відмінності, є багато спільного в харчуванні при різних видах гастриту. Перш за все, рецепти дієти при гастриті повинні бути розраховані на ліквідацію запалень в шлункової стінці.

Правильне харчування при гастриті обов’язково враховує дію їжі на утворення шлункової секреції і на рухову функцію шлунка. До того ж всі страви обов’язково повинні бути теплими.

Дієта при панкреатиті і гастриті включає продукти, які здатні швидко перетравитися і засвоїтися організмом, щоб надовго не завантажувати травний тракт. Тому хворі повинні харчуватися рідкою і перетертою їжею, яка майже не подразнює слизову оболонку шлунка. У кожному разі корисним буде кефір при гастриті, але готувати його потрібно зі знежиреного кип’яченого молока.

Харчування при гастриті має бути частим (5-6 разів на добу), але складатися з невеликих порцій.

Незважаючи на вимогу виключити з раціону багато продуктів, дієта при дуоденіті і гастриті повинна містити всі необхідні вітаміни, мінеральні речовини, білки, жири і вуглеводи. Тому обов’язково необхідно включати в раціон фрукти. Як же визначити, які фрукти можна при гастриті, а які не можна? У їжу дозволяється вживати тільки запечені солодкі фрукти або соки, компоти, киселі, муси і желе. Від свіжих фруктів доведеться відмовитися.

Тепер ви знаєте, що є при гастриті можна, а що не можна. Якщо слідувати вищевказаним порадам і приймати рекомендовані лікуючим лікарем ліки, то хвороба незабаром відступить.


Thanx: