Дієта при холециститі

Харчування в даному випадку, як правило, слід дотримуватися дуже чітко. В дієту при холециститі необхідно внести певних змін. Слід перейти при холециститі на чотирьох – шести разове харчування невеликими порціями, а так само значно обмежити в своєму раціоні кількість вуглеводів і збільшити кількість рослинних масел. Меню при холециститі засноване на дієті під номером п’ять, яку лікарі прописують не тільки хворим із захворюванням жовчного міхура, а й при захворюванні печінки.

Дієта при загостренні холециститу

При загостренні хронічного холециститу варто вперше добу вживати їжу зовсім не бажано. Можна пити тільки розведені ягідні і фруктові соки, мінеральну воду без газу і неміцний чай. У другий день можна дозволити собі напіврідку кашу, трохи сухарів. На третій день після загострення в дієту при холециститі можна включити в їжу такі продукти як: відварна риба, фарш (не жирний). Лікарі рекомендують під час загострення холециститу провести розвантажувальний день для свого організму, наприклад, протягом цілого дня пити тільки кефіру.

Дієта при холециститі негострої форми

Після того, як загострення стихне, можна вживати в їжу:

1. молочні продукти;

2. нежирне м’ясо і рибу;

3. фрукти та ягоди;

4. овочі;

5. яєчний білок (жовток можна вживати два-три рази на тиждень);

6. черствий або сушений хліб (сухарі);

7. різні каші;

8. неміцний чай, компот і солодкі фруктові і овочеві соки;

9. консерви;

10. в невеликому кількість можна їсти різні копченості;

11. бобові;

12. какао;

13. шоколад;

14. алкоголь теж в невеликій кількості.

Принципи харчування при холециститі

Пам’ятайте, що наведені вище списки продуктів умовні, при цьому деякі хворі з хронічним холециститом не переносять деякі з перерахованих продуктів. У кожного хворого повинен бути свій список дозволених продуктів, враховуючи стан здоров’я.

Рослинні масла поліпшують холестериновий обмін і покращують склад жовчі, а так само підсилюють скоротливу діяльність жовчного міхура. Дуже важливо, що харчування при холециститі має бути дуже маленькими порціями і частими. Це сприяє відтоку жовчі з жовчного міхура. Якщо перерви між прийомами їжі великі, то жовч починає застоюватися в жовчному міхурі.

До раціону при холециститі рекомендується додавати трохи пшеничних висівок. Вони покращують відходження жовчі. Продукти харчування можна відварювати, запікати або ж готувати в пароварці. Додається рослинне масло в готову страву.

Кожен день слід робити два сніданки, один обід і вечерю. У раціоні можете комбінувати перераховані продукти.

Меню і харчування при холециститі в гострій формі:

При гострому холециститі дієта будується з розрахунком найбільшого щадіння всієї системи травлення. Для цього в перші дні хвороби рекомендується тільки вживання рідини. Призначається тепле пиття (відвар шипшини, неміцний чай, соки, розведені водою, негазована мінеральна вода) невеликими порціями.

Через кілька днів в меню при холециститі призначають в обмеженій кількості протерту їжу: супи та каші з рису, манки, вівсянки, киселі, желе, муси із солодких ягід і фруктів. Далі дозволяється відварне або пропарене м’ясо нежирних сортів (в протертому вигляді), нежирний сир, нежирна відварна риба, білі сухарі. Харчування має бути дробове, невеликими порціями по 5-6 разів на день.

Меню і харчування при холециститі в хронічній формі:

При хронічному холециститі дієта будується з розрахунком активації жовчовидільної функції міхура. Стимулюють виділення жовчі легкозасвоювані жири (вершкове масло і соняшникова, оливкова, кукурудзяна олії) і продукти, що містять багато магнієвих солей (гречана крупа, овочі і фрукти).

Рекомендації по меню і харчуванню при холециститі:

1. Корисні молоко і кисломолочні продукти (сир, сметана, кефір, кисле молоко, нежирний сир).

2. Хліб в меню при холециститі рекомендується пшеничний черствий або підсушений.

3. Супи в меню при холециститі готуються вегетаріанські, овочеві, молочні, круп’яні, фруктові.

4. Нежирне м’ясо, риба, птиця повинні бути у відварному, пропареному або запеченому вигляді.

5. Яйця вживаються у вигляді омлету або суфле з яєчних білків.

6. Включають в меню при холециститі страви з овочів і зелені (крім білокачанної капусти, щавлю, шпинату) і готують їх на пару або відварюють.

7. Крупи в харчуванні при холециститі (крім пшона) можна вживати у вигляді каш, запіканок або пудингів.

8. Некислі фрукти і ягоди можна вживати як в свіжому, вареному, запеченому вигляді, а також з них солодкі страви – компоти, варення, желе, киселі.

Правильне харчування при холециститі

Не можна вживати холодну їжу і напої, смажені і тушковані блюда, алкоголь, копченості, ковбаси, нирки, печінку, гриби, важкі жири (сало, жирні сорти м’яса, риби та птиці), бобові, рибні та м’ясні відвари, кислі ягоди і фрукти, соуси, соління, прянощі.

Правильне харчування при холециститі запорука вашого здороров’я. Неправильне харчування – одна з причин переходу гострого холециститу в хронічний, а також сприяє загостренню хронічної форми.


Thanx: