Лікувальна дієта при подагрі

Дієта при подагрі – важлива частина лікування, яка допомагає попередити загострення захворювання і забезпечити нормальний стан хворого.
Причини і симптоми появи подагричної хвороби

Подагра – це захворювання, що виникає з – за порушення в організмі обміну речовин, при якому солі сечової кислоти затримуються в суглобах. Перші згадки про подагру зустрічалися ще за часів Гіппократа.

У наші дні подагрична хвороба зустрічається не так часто (на 1 тисячу чоловік близько 3 випадків), але останнім часом динаміка захворюваності стала помітно збільшуватися. Лікарі, зокрема, багато в чому пов’язують це з продуктами харчування, які вживають люди в їжу.

До подагрі відбувається збільшення концентрації сечової кислоти в крові. Її похідні відкладаються в суглобах і органах, що може призвести до їх запалення і подальшого руйнування. Причинами такого роду порушень в обміні речовин може бути як надмірне вироблення сечової кислоти, вивести яку нирки не встигають, так і нездатність самих нирок впоратися з нормальною кількістю тієї ж самої речовини.

Симптомами подагри можуть бути біль і запальний процес у суглобі, під час нападів шкіра в області великого пальця ноги червоніє, також може піднятися температура тіла. Якщо захворювання не лікувати вчасно і не дотримуватися лікувальну дієту, суглоб з часом може повністю зруйнуватися і привести до важкої інвалідності.

Століттями доведено, що поява подагричної хвороби безпосередньо залежить від харчування людини і її способу життя. Раніше подагру навіть вважали «хворобою королів». Сприяє її розвитку, зокрема, жирна їжа і алкоголь. Тому, дієта при подагрі в лікувальних і профілактичних цілях повинна бути спрямована на зниження вироблення сечової кислоти і її похідних.

Дієта при подагрі може призначатися у двох випадках – коли у людини з’являються ознаки виникнення хвороби – збільшені суглоби (найчастіше на великому пальці ноги), або надмірний рівень сечової кислоти в аналізах крові.

Перед тим, як почати дієту від подагри, слід порадитися з лікарем, оскільки свіжі фрукти і овочі можуть впливати на роботу органів травлення, а рідина у великих кількостях не відображено гіпертонікам. Переваги лікувальної програми харчування при подагрі полягають не тільки в здатності ліквідувати причину проблеми, але також у покращенні обміну речовин.

Дієта при подагрі ніг має і недоліки, основним з яких є строгість харчових обмежень (серед них – м’ясо, гостра і солона їжа, спиртне і т.д.), без яких перемогти недугу неможливо.

Заборонені при подагрі продукти:

м’ясо (жирне);
м’ясні, рибні та грибні бульйони;
холодець і підливи з м’яса;
копчені м’ясні вироби;
напівфабрикатні супи;
м’ясні субпродукти;
рибні консерви та ікра;
кава, какао і міцний чай;
квасоля, горох та інші бобові;
консерванти;
тваринні жири;
прянощі (за винятком солі, оцту і лаврового листа);
шоколад, здобна випічка, крем;
алкоголь, включаючи пиво;
виноград, родзинки, малина, інжир.

Дозволяється в малих кількостях:

ковбаси;
птах, яловичина і нежирна риба у вареному вигляді;
сіль (дуже мало);
томати (не більше 3 шт. щодня), цвітна капуста, болгарський перець, зелень, ріпа й редис, шпинат, щавель, селера;
гриби;
масло вершкове;
молоко (в кашах і чаї);
сливи;
сало.

Рекомендовані продукти для дієти при подагрі:

м’ясо птиці, кролятина;
морепродукти;
овочеві супи;
яйця;
риба нежирних сортів;
кисломолочні продукти;
каші, вермішель, хліб;
будь-які горіхи і насіннячка;
капуста білокачанна, кабачки, огірки, синенькі, картопля;
сухі фрукти;
зелені яблука, цитрусові, баштанні, агрус, авокадо;
ягоди (за винятком малини);
зелень;
натуральні соки і компоти, зелений і неміцний чай;
рослинна олія.

Дієта при подагрі: зразкове меню і рецепти

Зразкове меню дієти при подагрі

1 день

тарілка салату з фруктів з йогуртом і медом, чай з молоком, сухарі;
молоко або кефір;
суп овочевий подрібнений з рослинним маслом і зеленню;
котлетки з картоплі, вершки;
варене яйце з огірком;
сир з йогуртом.

2 день

салат з томату з огірком і зеленню, житній хліб, кава;
сирна запіканка;
розварений картопля, тушкована кольорова капуста, компот;
бутерброд з сиром, кефір;
вівсяна каша, пряник, чай.

3 день

каша гречана молочна, чай;
салат буряковий;
суп перловий з овочами, нежирне м’ясо, салат з капусти з огірком;
компот з зефіром;
йогурт, авокадо.

4 день

2 сирник з варенням, неміцний кави;
кефір з сухарями;
фарширований перець (замість м’яса овочі), ікра з баклажанів, кисіль;
бутерброд з сиром, компот;
каша вівсяна, чай.

5 день

2 томата, сир, каву;
салат з фруктів з йогуртом;
рисова каша, яловичина, салат з томатів і огірків;
тушковані овочі з хлібом;
варене яйце, томат, компот з печивом.

6 день

вермішель з підливою, цикорій;
фрукти;
кисіль;
тушковані кабачки з болгарським перцем, картопляне пюре, кисіль;
овочі свіжі;
печене яблуко з сиром, чай.

7 день

сир і чай;
кефір і пряник;
суп-пюре овочевий з рисом, тефтелі з курятини, салат з овочів;
йогурт з ягодами;
тушковані овочі, кисіль.

У 20-х роках ХХ століття проблемою подагри впритул займався доктор Певзнер. Дієта при подагрі за Певзнером складається з низькокалорійних страв, які налагоджують рівноваги кислот і лугів в крові. Їсти слід часто і маленькими порціями. Раз на тиждень рекомендовані розвантажувальні дні.

Дієта при загостренні подагри забороняє вживання будь-яких м’ясних чи рибних страв. У раціон входить в основному рідка їжа (молоко і кисломолочні продукти, обволікаючі фруктові відвари, супи з овочів, каші на молоці). В день потрібно випивати близько 2 літрів рідини. Голодувати у фазі загострення не можна.

Рецепти страв дієти для хворих на подагру

Наведемо кілька корисних і смачних рецептів, які допоможуть зробити дієту при подагрі різноманітною і ненудною.

Пісний борщ

Закип’ятити воду, посолити зовсім небагато, покласти порізану картоплю (5 шт).
Посмажити цибулю до рум’яного стану, потім досипати до нього терті моркву і буряк.
Долити томат і кип’ятити.
Нарізати капусту і разом з томатом і овочами додати в каструлю до майже готового картоплі.
Перед тим, як вимкнути, покласти болгарський перець і зелень.

Кабачкова ікра

Порізати кілограм кабачків, протушкувати на сковороді до випаровування рідини.
Окремо підсмажити моркву з цибулею (по 0,5 кг), всипати кілька ложок густого томата, прокип’ятити.
Додати отриману суміш до кабачків, прокип’ятити.
Можна подрібнити блендером.

Смажена цвітна капуста

Розібрати капусту на суцвіття, покласти в окріп на кілька хвилин.
Зробити кляр з 2 яєць, трохи підсолених і збитих зі сметаною.
Капусту занурювати в суміш і смажити на розігрітій сковороді до рум’яного стану.


Thanx: