Лікувальне харчування при панкреатиті

Сучасна людина часто страждає запальними захворюваннями підшлункової залози – панкреатити, які протікають в гострій або хронічній формі. Зростання частоти захворюваності пов’язаний з порушенням ритму життя і харчування, а також із зловживанням алкогольними напоями, особливо міцними в великих дозах, прийнятих протягом короткого проміжку часу (кілька годин). Панкреатити характеризуються болісними симптомами, порушеннями травлення і зниженням якість життя. Панкреатит з хронічним перебігом схильний до рецидивів, які провокуються стресами, неправильним харчуванням та іншими шкідливими чинниками. Тому людина, що страждає панкреатитом повинен поставити собі додаткову умову життя – дотримання спеціальної дієти.

Дієта при панкреатиті є не дуже складною і повинна сприйматися саме як додаткова умова життя, а не прикре обмеження. Дієта для панкреатичних пацієнтів грунтується на наступних принципах:

Частий прийом їжі невеликими порціями (оптимальний варіант – 5-6 разів на день).

М’яка їжа в протертому вигляді.

Виключення подразнюючої їжі – смаженого, гострого, солоного, прянощів.

Виключення їжі, що викликає секрецію жовчі і панкреатичного соку – міцні бульйони.

При розвитку болів – перехід на водне голодування не більше однієї доби.

Добове споживання білка в раціоні – 140-150 м

Добове споживання вуглеводів не більше 300-340 м

Добове споживання жирів не більше 60-80 м

Добовий раціон повинен задовольняти потреба у вітамінах та мікроелементах у необхідних дозах. Так, вміст вітамінів повинно бути наступним: А – 3 мг, B1 і В2 – 6 мг, С – 150 мг, РР -40 мг. Мікроелементи вживаються в таких кількостях: кальцій 1 г, калій 3,6 г, магній 0,3 м При приготуванні їжі використовуйте не більше 10 г солі на добу, а обсяг рідини, що випивається, без урахування міститься в їжі, не повинен перевищувати 1, 5 літрів.

Рекомендації дієти при панкреатиті

Слід стежити за регулярним прийомом їжі через кожні 3-4 години маленькими порціями. Навіть якщо ви пропустите прийом їжі, абсолютно протипоказано в наступний прийом їжі збільшувати порцію. Тобто порція повинна бути маленькою, не слід наїдатися одноразово у великому обсязі. Дотримуючись дієти, для страждаючих панкреатитом, виключіть прийом послаблювальних засобів, йодовмісних і бромовмісних препаратов. Ці основні принципи необхідно враховувати при складанні свого лікувального харчування при панкреатиті. Враховуйте, що дотримуватися дієти при наявності панкреатиту необхідно тривалий час. У стані стійкої ремісії дозволяється збагатити дієту овочами та фруктами в свіжому і печеному вигляді, а також м’ясом.

При панкреатиті можна вживати такі продукти:

Хліб та інші борошняні вироби

Супи на воді

Нежирні сорти риби (тріска, щука) та м’яса (курка, яловичина, телятина, кролик, індичка)

Яєчні білки

Молочні продукти знежирені

Вершкове масло

Рослинна олія рафінована

Каші на воді

Печені фрукти без цукру

Овочі

Кисіль, компоти, настої

Неміцний чай

Всі вищеперелічені продукти повинні вживатися в певній формі. Так, хліб допускається тільки вчорашній з борошна пшеничного 1 і 2 сорту або сухарі. Вживання хлібобулочних виробів не повинно перевищувати 200-250 г в день. Суп вариться на воді або овочевому відварі (без капусти) з додаванням круп або локшини. У суп дозволяється покласти масло або сметану. М’ясні і рибні страви слід готувати на пару або відварювати. З молочних продуктів вживається нежирний сир або сир. Вершкове і рослинне масла додаються в страви, а рослинне також використовується в процесі приготування. Овочі відварюються і протираються в пюре або кашку, готуються на пару або запікають. Дозволяється використовувати в їжу картоплю, моркву, буряк, кабачки, гарбуз і інші нераздражающие продукти. Каша вариться на воді з манної, вівсяної, гречаної, рисової або перлової круп, в яку після готовності можна додати трохи нежирного молока. Кислі фрукти найкраще запікати, наприклад, яблука, груші, айву.

Необхідно при панкреатиті відмовитися категорично від наступних продуктів і страв з них:

Міцні м’ясні, рибні, грибні та овочеві бульйони

Жирна риба і м’ясо (свинина)

Смажена риба і м’ясо

Тваринні жири

Свіжі овочі з грубою клітковиною (капуста, ріпа, редис, бруква)

Копчені продукти

Гострі, пряні страви

Консервовані продукти (овочі, риба, м’ясо, гриби)

Ковбаси

Вироби із здобного тіста пшеничного борошна вищого гатунку (білий хліб, пиріжки та булочки)

Вироби з житнього борошна

Морозиво

Алкоголь

Кава, какао, шоколад

Гострі овочі (цибуля, часник)

Вживання даних продуктів може спровокувати приступ панкреатичних болів, а також привести до ускладнень захворювання. Такі наслідки вимагають стаціонарного лікування під наглядом медичного персоналу.

Калорійність дієти для людини, яка страждає панкреатитом, не повинна перевищувати 2000-2200 ккал на добу.

Їжа не повинна бути гарячою чи холодною, а виключно теплою, тобто приблизно + 20-55 ° С.

Протипоказання при панкреатиті, побічні ефекти

Деякі продукти або страви можуть спровокувати розвиток побічних ефектів, які зазвичай пов’язані з розладом травлення. Можлива поява рідкого стільця або запорів, метеоризму, відрижки і інших неприємних явищ. У даній ситуації необхідно пропустити кілька прийомів їжі, а пити тільки воду. На наступний день виключити продукт зі свого раціону або купити якісніші, перевірені на вміст шкідливих речовин, продукти. Деякий стрес, пов’язаний зі зміною звичного способу життя також може розвиватися, однак не варто піддаватися негативним емоціям.

Протипоказанням до дотримання панкреатичної дієти у дорослих є відсутність захворювання або непереносимість, алергічні реакції на деякі продукти. У даній ситуації ці продукти слід виключити зі свого меню. Деякі лікарські препарати також протипоказано приймати при панкреатиті, тому обов’язково консультуйтеся у фахівця перед тим, як почати пити якісь ліки.

Меню дієти на тиждень

Щоб ви змогли краще зорієнтуватися, а також імпровізувати зі складанням меню дієти при панкреатиті у дорослих, наводимо приклад тижневого раціону.

Понеділок

1 сніданок: 110г м’ясних котлет, 150 г вівсяної каші з додаванням молока, стакан чаю

2 сніданок: 110 г запеченого м’яса, 130 г сиру, чай з молоком

Обід: 250 г картопляного супу, 110 г фрикадельок на пару, 130 г морквяного пюре, компот

Полудень: 150 г запечених яблук

Вечеря: 130 г м’ясного рулету, 150 г сирного пудингу, стакан чаю

Вівторок

1 сніданок: 130 г яєчного омлету з білків (близько 2 яєць), 200 г рисової каші з молоком, компот

2 сніданок: 110 г відвареного м’яса, 150 г сирного пудингу, чай

Обід: 250г морквяного супу, 130 г відвареної яловичини, 130 г бурякового пюре, компот

Полудень: 150 г запечених груш

Вечеря: 110 г фрикадельок на пару, 200 г відвареної картоплі, чай

Середа

1 сніданок: 130 г гречаної каші, сирний пудинг, чай

2 сніданок: 130 г омлету з білків, відвар шипшини

Обід: 250 г геркулесового супу, 110 г м’яса на пару, 200 г картопляного пюре

Полудень: 130 г нежирного сиру, чай з молоком

Вечеря: 130 г вареної курки, 200 г пюре з запечених кабачків

Четвер

1 сніданок: 110 г м’ясних тефтелей, 200 г рисової каші, чай

2 сніданок: стакан нежирного кисляку, 130 г відварених котлет

Обід: 250 г манного супу на молоці з морквою, 110 г м’ясних биток на пару, 200 г картопляного пюре, склянку киселю

Полудень: 130 г яєчного омлету з білків, чай

Вечеря: 150 г відварної риби, 200 г вареної моркви, чай з молоком

П’ятниця

1 сніданок: 100 г відварної риби, 200 г вівсяної каші на воді з молоком, чай

2 сніданок: 130 г нежирного сиру, 150 г рибного рулету на пару, чай

Обід: 250 г супу-пюре з овочів, 100 г вареної курки, 200 г відвареної моркви, стакан компоту

Полудень: два банана, чай з молоком

Вечеря: Тефтелі м’ясні на пару 110 г, вівсяна каша200 г, склянка чаю з молоком

Субота

1 сніданок: 150 г відварної риби, 200 г картопляного пюре, чай з молоком

2 сніданок: 110 г сирного пудингу, 130 г яєчного омлету з білків, чай

Обід: 250 г протертого вівсяного супу, 110 г м’ясних котлет на пару, 200 г картопляно-морквяного пюре, чай

Полудень: 220 г морквяного пудингу з яблуками, чай

Вечеря: 110 г відварених м’ясних тефтелей, 100 г вермішелі, 100 г печених яблук, 200 мл чаю

Неділя

1 сніданок: 100 г відварної риби, 200 г вермішелі з сиром, чай з молоком

2 сніданок: 130 г нежирного сиру, 110 г м’ясного рулету, стакан відвар шипшини

Обід: 250 г картопляно-морквяного супу пюре, 110 г м’яса на пару, 200 г гречаної каші, компот

Полудень: 130 г яєчного омлету з двох білків, компот

Вечеря: 130 г рибного рулету, 150 г морквяного пюре, чай

Дані рекомендації по дієті відносяться до хронічних панкреатитів, а також після перенесення гострого.

Особливості дієти при гострому панкреатиті

Так, після зняття напад гострого панкреатиту, необхідно дотримуватися даного дієтичного способу життя протягом мінімум 1 року. При розвитку нападу гострого панкреатиту призначається голодна дієта на 1-4 доби, протягом яких слід вживати тільки негазовані лужні гідрокарбонатні мінеральні води, наприклад, Боржомі або Єсентуки 4. Далі поступово здійснюється перехід на дієту для хронічного панкреатиту. У перший тиждень готуються тільки відварні і парові страви, в другу можна вводити супи. Два тижні після голодування необхідно повністю виключити сіль при приготуванні їжі. Також в цей період слід повністю припинити куріння.

Принцип дієти при хронічному панкреатиті

Якщо людина страждає на хронічний панкреатит, то дієта повинна стати невід’ємною частиною способу життя, оскільки її дотримання необхідно протягом декількох років або всього життя. Вищеописані тонкощі дієти повністю підходять для харчування людини, що страждає на хронічний панкреатит. Головне – не сумуйте, вважайте такий спосіб життя своєї нормою, а не вимушеним заходом.


Thanx: