Кава зменшує ризик розвитку раку печінки

Співробітники Університету Саутгемптона проаналізували дані 26 досліджень за участю більше 2,25 мільйона чоловік. Дослідники встановили, що вживання великої кількості кави знижувало ймовірність розвитку гепатоцелюлярної карциноми – найбільш поширеної форми первинного раку печінки, пише Medical Xpress.

Аналіз показав: одна чашка кави з кофеїном в день знижувала ризик гепатоцелюлярної карциноми на 20%, дві чашки в день – на 35%, до 5 чашок в день – на 50%. Кава без кофеїну теж захищала від раку печінки, але ефект був менш вираженим. За словами фахівців, справа в тому, що молекули кави мають антиоксидантні, протизапальні, протиракові і інші корисні властивості.

До речі, недавно нейробіологи з Гарварда виявили: кава зменшує больові відчуття у людей з недосипом. Хронічне безсоння підвищує чутливість до болю, а кава, в свою чергу, блокує цю підвищену чутливість. Висипаючимся людям кава не допомагає впоратися з болем.


Thanx: