Щоб поліпшити здоров’я, слід змінити час вечері?

Багато хто хотів би їсти лише здорову їжу, але при цьому відчуває серйозні труднощі, коли справа доходить до зміни дієти.

Однак нам вже досить давно відомо, що зміна часу прийому їжі відбивається на вазі і метаболізмі. Як мінімум, саме так відбувається у мишей.

Досліди над мишами показують, що секрет поліпшення вашого здоров’я полягає в скороченні періоду часу, який виділяється на їжу, і подовженні проміжків між прийомами їжі.

Кілька років тому професор Сатчідананда Панда з всесвітньо відомого інституту Салка в Каліфорнії продемонстрував, що миші, що утримувалися на раціоні з високим вмістом жирів, але які могли їсти лише перебігу восьмигодинного періоду на добу, були більш здоровими і худими, ніж миші, яким давали точно таку ж їжу, але яким дозволялося її їсти в будь-який час.

В рамках більш пізнього експерименту сотні мишей були змушені голодувати від 10 до 15 годин на добу.

Здоров’я і вага мишей, які обходилися без їжі як мінімум 12 годин, виявилися краще у ніж їх побратимів, які вживали стільки ж калорій, але без великих перерв.

Але як відреагує тіло людини на подібний експеримент? Для того щоб знайти відповідь на це питання, група вчених з університету Суррея, очолювана доктором Джонатаном Джонстоном, провела 10-тижневий експеримент над 16 добровольцями.

Дослідники досліджували відсоток жиру в їх організмі, рівень цукру в крові і рівень холестерину в самому початку експерименту. Потім добровольців довільно розділили на дві групи – червоних і синіх.

Сині були контрольною групою. Їм було сказано нічого не змінювати у своєму способі життя. Червоним було сказано їсти ту ж їжу, що й звичайно, але сідати снідати на півтори години пізніше, а вечеряти – на півтори години раніше, ніж зазвичай.

Таким чином, друга група «голодувала» на 3 години більше ніж зазвичай. Кожен учасник експерименту записував у щоденник точний час коли і що вони їли, а також час сну.

Але чому скорочення періоду, під час якого можна їсти що завгодно, хоч якось може вплинути на здоров’я? На це можуть бути дві причини.

По-перше, багато досліджень вказують на те, що здоров’я людей, які протягом тривалих періодів утримуються від їжі (постять), поліпшується.

Судячи з усього, тіло людини краще засвоює калорії в певні години доби. За словами доктора Джонстона пізній вечір – найгірший час для вживання цукру і жирів, тому що саме тоді їх рівень в крові і без того високий.

Для того щоб перевірити цю теорію, я вирішив провести над самим собою досить неприємний експеримент.

Після того як я прокинувся на порожній шлунок, мені зробили аналіз крові. Потім, в 10 ранку, я з’їв традиційний англійський сніданок – смажений бекон, смажені яйця і смажені сосиски. Відразу після цього мені зробили ще один аналіз крові, і продовжували робити аналіз щопівгодини протягом декількох годин. Так, це було неприємно.

Через 13 годин, рівно о 10 вечора, я вдруге за день сів за стіл. Їв я точно те ж саме, що і на сніданок. Після цього протягом декількох годин у мене знову брали аналіз крові, поки врешті-решт не дозволили лягти спати.

Аналіз крові продемонстрував, що після сніданку рівень цукру в моїй крові впав досить швидко, а рівень жиру в крові став знижуватися приблизно через 3 години. Увечері ж, після точно такої же їжі, рівень цукру не знижувався досить довго, а рівень жиру продовжував зростати після вечері протягом чотирьох годин.

Це означає, що доктор Джонстон правий – нашому тілу складно впоратися з великою кількістю їжі пізно ввечері. А закусити після півночі гірше, ніж з’їсти те ж саме днем.

Згідно старій англійській приказці, сніданок – це король, обід – принц, а вечеря – жебрак. Судячи з усього це саме так. Якщо вам вже дуже хочеться смажених сосисок і бекону, то найкраще їх їсти вранці.

Але як пройшов основний експеримент з добровольцями в університеті Суррея? По закінченні 10 тижнів їх знову зібрали всіх разом і повторили всі аналізи.

З’ясувалося, що у червоних, яким треба було їсти сніданок пізніше звичайного, а вечерю раніше, відсоток жиру в їх організмі в середньому знизився – в порівнянні з контрольною групою, – так само як рівень цукру в крові і рівень холестерину.

Результат першого дослідження, проведеного на людях, виявився позитивним.

На практиці не всі можуть їсти строго за розкладом. Але, судячи з результатів цього дослідження, як мінімум намагатися це робити – корисно, а от поїдати чізбургер близько опівночі – ні.


Thanx: