Вчені розповіли, як правильно їсти солодке без шкоди здоров’ю

Американські вчені розповіли про те, як можна мінімізувати негативні наслідки від вживання не зовсім корисних продуктів, таких як тістечка, торти та інші солодощі.
Як відзначають дієтологи, самий здоровий спосіб з’їсти десерт – відмовитися від нього. Адже надлишок цукру сприяє розвитку ожиріння, серцевих захворювань і підвищує ризик розвитку цукрового діабету. Однак відмовитися від вживання солодкого важко. Крім негативних моментів, цукор дає людині і необхідну для повноцінної життєдіяльності енергію, а повна відмова від нього може привести до руйнівних психологічних проблем.

Чи можна якось вирішити цю проблему? Останні дослідження говорять про те, що існують способи мінімізувати негативний вплив солодких продуктів на здоров’я.

Як підкреслює дієтолог Леслі Бонч (Leslie Bonci), цукор негативно позначається на здоров’я з тієї причини, що солодкі десерти люди нерідко їдять разом з цукерками, повними вуглеводів різними солодкими хлібобулочними виробами, накопичуючи рівень глюкози в крові. Щоб повернути цей рівень до норми, організм збільшує вироблення глюкозо-знижувальних гормонів, таких як інсулін і інкретіна. Однак якщо ми занадто часто збільшуємо рівень глюкози в крові, цей механізм перестає працювати, в результаті чого розвивається діабет другого типу.

Є два способи, що допомагають запобігти розвитку такого сумного сценарію. Першим з них, за словами Бонч, є вживання цукру разом з білком. Споживання білка викликає вивільнення глюкагону, іншого гормону, який стабілізує рівень інсуліну. «Білок і цукор можуть регулювати один одного. Наші тіла досить розумні», – зазначає вона.

Ідеальний спосіб реалізувати це на практиці надається вранці. Десерт можна з’їсти разом з традиційною ранковою кавою. «Спробуйте компенсувати гіркоту кави молоком, таким чином ви отримаєте ідеальне поєднання цукру і білка (з молока), що призведе до більш збалансованого рівня гормонів і глюкози», – додає Бонч.

Другий спосіб полягає в тому, що всі вуглеводи, включаючи цукор, потрібно вживати в останню чергу. Дослідження рівнів глюкози та інсуліну після їжі у людей з діабетом другого типу показують, що порядок, в якому ви їсте різні види їжі, має значення.

В рамках експерименту, проведеного співробітниками Медичного центру Колумбійського університету і медицини Вайля Корнелла, його учасники, які мають діабет другого типу, їли одну і ту ж їжу протягом трьох днів, але в різному порядку. У перший день вони першими їли прості вуглеводи, а потім, через 10 хвилин, овочі і білкову їжу, в другій – спочатку білкову їжу і овочі, а потім десерти, і, нарешті, в третій день, їли різну їжу одночасно.

Кожного разу після їжі і кожні 30 хвилин протягом наступних трьох годин дослідники вимірювали рівень глюкози в крові піддослідних. Вони виявили, що піки рівня глюкози при споживанні вуглеводів в останню чергу були на 50% нижче, ніж в тих випадках, коли солодке вживалося першим.

Згідно з дослідженням, вплив порядку вживання їжі на рівень глюкози і рівня гормонів після їжі можна порівняти з ефектом ліків, призначених для регулювання глюкози.
Крім того, є десерт в останню чергу корисно ще й з тієї причини, що, наївшись правильної їжі, ви в значній мірі вгамуєте голод, і в підсумку неправильна їжа стане для вас менш бажаною.

Як зазначає Леслі Бонч, навіть якщо ви не можете відмовити собі в задоволенні, можна легко навчитися їсти наповнені глюкозою солодкі продукти правильно. «Спробуйте спочатку з’їсти м’ясо і брюссельську капусту, після картопляне пюре, і лише потім, через проміжок часу, зверніть увагу на приготований вами солодкий яблучний пиріг», – підсумувала у своїх рекомендаціях дієтолог.


Thanx: