Вживання алкоголю збільшує ризик розвитку декількох видів раку

Американські медики закликали громадськість звернути увагу на той факт, що вживання алкоголю значно підвищує ризик розвитку ракових захворювань.
Із закликом мінімізувати споживання алкоголю в країні виступило Американське товариство клінічної онкології (ASCO).

Як зазначила віце-президент ASCO Сьюзан Гапстур (Susan Gapstur), проблеми в тому, що більшість американців навіть не здогадується про те, що між виникненням багатьох видів раку і вживанням алкогольних напоїв існує стійкий зв’язок. І навіть більше – вже живучі з раком люди, що п’ють алкоголь, збільшують ризик отримати рецидив хвороби.

Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, 70% громадян США відмовляються визнавати вживання алкоголю в якості найважливішого чинника ризику розвитку раку. У той же час медики відзначають, що алкоголь збільшує ризик розвитку раку голови, шиї, стравоходу, печінки, прямої кишки і молочних залоз. Близько 4% всіх випадків смерті від раку в США безпосередньо пов’язані з алкоголем.

Фахівці ASCO підкреслюють, що, хоч максимальні ризики спостерігаються при довгостроковому вживання алкоголю, навіть помірне споживання (до двох напоїв в день для чоловіків і один напій в день для жінок) може збільшити ризик.

Наприклад, у рідко п’ючих жінок ризик виникнення раку молочної залози підвищується на 4%, у помірно питущих – вже на 23%. А ті представниці прекрасної половини людства, які п’ють часто (більше восьми напоїв в день) ризикують отримати даний вид раку на 63% частіше.

Часто п’ющі люди обох статей через регулярного зіткнення з містячимися в алкоголі канцерогенами підвищують ризик розвитку раку голови, шиї і порожнини рота більш ніж на 500%.

Разом з тим алкоголь може погіршити негативний вплив куріння. А також ускладнити одужання пацієнтів з уже наявними онкологічними захворюваннями.


Thanx: