Вживання картоплі під час вагітності підвищує ризик розвитку гестаційного діабету

Дослідницька група з Національних інститутів охорони здоров’я США (National Institutes of Health) з’ясувала, що вживання великої кількості картоплі під час вагітності підвищує ризик розвитку гестаційного діабету.

Цей вид діабету розвивається під час вагітності приблизно у 2-3% жінок і може негативно вплинути на розвиток дитини. Найчастіше симптоми гестаційного діабету зникають після пологів.

Автори на чолі з Куілін Джанг (Cuilin Zhang) вивчили хід 21000 вагітностей, дані про які були зібрані в період з 1991 по 2001 рік. Ніхто з учасниць експерименту до вагітності не хворів якимись хронічними захворюваннями.

Вчені проаналізували характер харчування майбутніх матерів по час вагітності, окремо звернувши увагу на те, як часто жінки вживали картоплю – йшлося про картопляне пюре, смажену, печену або варену картоплю. Крім цього вони враховували такі чинники як рівень фізичної активності, вік, ожиріння.

Виявилося, що у тих жінок, які з’їдали на тиждень більше п’яти порцій картоплі (одна порція відповідала 100 г), гестаційний діабет розвивався на 50% частіше, ніж у тих, хто їв менше картоплі.

Дослідники вважають, що причина виникнення цього ускладнення – міститься в картоплі крохмаль, саме він провокує різке збільшення рівня цукру в крові.


Thanx: