Як саме працюють пробіотики?

Про користь пробіотиків говорилося вже далеко не раз. Мікроорганізми, що містяться в спеціальних харчових добавках, не тільки допомагають працювати шлунково-кишковому тракту, а й змушують працювати імунну систему. Це неодноразово підтверджувалося клінічними дослідженнями, але механізм впливу пробіотиків на імунітет до цих пір вивчений не був. Вченим з Хаддерсфілдского університету (University of Huddersfield) у Великобританії вдалося пролити світло на цю таємницю на прикладі бактерії Lactobacillus paracasei.

Професор Ендрю Лоус (Andrew P. Laws) і його колеги припустили, що важливою ланкою цього механізму можуть бути полісахариди – ними покриті багато клітин бактерій, а також бактерії виділяють ці сполуки. Дослідники вивчили ці полісахариди за допомогою хімічного аналізу і ядерного магнітного резонансу, щоб з’ясувати, яка структура цих сполук. Виявилося, що в основному полісахариди складаються з рамнози, одного з цукрів. У більшості виділених пробіотиками полісахаридів Рамноза переважає.

Потім до роботи підключився професор Сімоне Гульельметті (Simone Guglielmetti) з Міланського університету (University of Milan). Вчений впливав на імунні клітини людини різними дозами полисахаридів і спостерігав за виділяючимися цими клітинами імуностимулюючими сполуками – зокрема, цитокінами і хемокінами. З одного боку, виділення цих сполук могло б погіршити симптоми виразкового коліту та інших захворювань, які може викликати Helicobacter pylori, однак і клінічні дослідження говорили про зворотне. Професор Лоус прокоментував, що запальна реакція в результаті впливу Lactobacillus paracasei менше, ніж якби на ті ж рецептори діяла б патогенна бактерія. Результати дослідження опубліковані в журналі Applied and Environmental Microbiology.


Thanx: