Алергія на глютен: симптоми та лікування

Мабуть, найпоширенішим різновидом алергії, є алергія на глютен. Дані Всесвітньої Організації Охорони здоров’я, з даного питання вельми красномовні: кожен сотий дорослий чоловік на нашій планеті відчуває алергічні реакції, при попаданні даного білка.

Глютеном є структурні білки, які є основною білкової частиною злакового насіння. Найбільша його кількість знаходиться в складі пшеничного насіння, де даним білком представлено 80% всіх білкових структур. Відповідно, для людей, які страждають непереносимістю глютену в тому чи іншому вигляді, вироби з пшеничного борошна становлять найбільшу небезпеку. Проте, великий вміст глютену свідчить про те, що дане борошно є висококласним. Це пояснюється тим, що за технологією приготування борошняних виробів, велике значення мають показники еластичності і пружності.

Алергія на глютен. Симптоми у дорослих

Алергія на глютен представляє собою високий ступінь чутливості імунної системи, до потрапляючого з продуктами харчування глютену. У певних людей, глютен не засвоюється повністю, у зв’язку з чим травмує слизову оболонку даного органу, викликаючи перші симптоми запального процесу. Високу небезпеку неперетравлений глютен представляє для корисної мікрофлори кишечника, яка під його впливом скорочується. Це призводить до стану дисбактеріозу, при якому знижується кількість корисних бактерій і зростає кількість шкідливих. Шкідливі бактерії починають виділяти в кров продукти свого метаболізму, які викликають реакцію імунної системи, в результаті якого розвиваються симптоми алергії.

У чутливих людей глютен, при попаданні в організм, викликає комплексний прояв симптомів, як з боку шкірних проявів, так і шлунково-кишкові розлади.
Для шкірних проявів, при алергії на нього характерна поява ділянок, з утворенням бульбашок, які заповнені рідким прозорим або мутно-жовтим вмістом. Ці місця починають сильно свербіти, згодом бульбашки перетворюються в тверду скоринку. Так само, при попаданні глютену, можуть розвинутися симптоми кропивниці. Для даного стану характерні такі симптоми, як запалення ділянок, почервоніння, підвищена температура. Якщо дані прояви занадто великі, то може розвинутися підвищення температури тіла.

Симптоми з боку шлунково-кишкового тракту:

порушення моторики кишечника;
присутність в стільці жирних плям, що говорить про порушення перетравлення їжі;
тривалі й інтенсивні больові відчуття, в області живота;
підвищене газоутворення;
слабкість, різке схуднення, постійна втома;
Так само можуть відзначатися такі симптоми: першіння в горлі, головний біль, а так само відчуття ломоти в суглобах, яке нагадує неприємні відчуття при застуді.

Алергыя на глютен у дітей

Алергія у дітей може розвинутися тільки під час переходу до натурального годування. Материнське молоко не містить глютену, оскільки цей компонент притаманний тільки рослинам. Непереносимість глютену дуже часто розвивається у маленьких дітей, в перший рік життя. Тому, матерям вкрай важливо знати, її симптоми у дітей грудного віку. Необхідно враховувати, що прояви такого роду алергії може проявитися не відразу, а наприклад, через кілька днів. Дані симптоми включають в себе:

шкірні висипання, які проявляються діатезом, або кропив’янкою;
надмірно рідкий стілець;
підвищене газоутворення;
пропадає апетит;
дитина часто плаче, починає вередувати без явної причини;
порушення сну;

Так само необхідно бути акуратним, оскільки у малюка може бути непереносимість глютену, як такого, в такому випадку, даний білок порушує роботу шлунка і кишечника, заважає нормальному засвоєнню поживних речовин, що може викликати такі серйозні наслідки, як виснаження організму дитини і відставання в розвитку .

Що ж робити, якщо дитина не переносить глютен? Глютен міститься в таких продуктах, як пшениця, жито, ячмінь, овес і їжі, приготовленої з них. Хоча, вони і є біологічно цінними джерелами білка, вітамінів і вуглеводів, але вони не є єдиними продуктами, які можна використовувати для організації здорового раціону вашого малюка. Так, наприклад використання соєвих продуктів, гречаної крупи, рису, кукурудзяної муки, квасолі та інших продуктів, що не містять глютен, служать гідною заміною алергенним продуктам. При цьому, ви не жертвуєте якістю харчування, для дитини.

Навіть для приготування випічки можна застосовувати рисове, гречане, кукурудзяне борошна. Воно ні скільки не поступається корисними, смаковими властивостями хлібобулочним та іншим виробам з пшениці.

В основному, алергія на глютен у дітей – явище тимчасове. Згодом, коли шлунково-кишковий тракт крихти сформується повністю, вона проходить. Тому, вводити в раціон малюка глютенову їжу краще після року.

Лікування алергії у дорослих

Перше, що необхідно зробити – це повністю виключити продукти, що містять глютен. Нагадуємо, що до цієї категорії відносяться: жито, пшениця, ячмінь і овес. Зробити це зовсім не так складно, як здається на перший погляд. Звертаємо вашу увагу на те, що в багатьох соєвих продуктах, в складі додається глютен, в якості спеціальної добавки, для додання соєвого м’яса певної консистенції. Це стосується і багатьох інших продуктів харчування, в складі яких використовується глютен.

Пам’ятайте, що виключити необхідно не тільки самі крупи, якы містять глютен, але і вироби з них. Серед них: печиво, все хлібобулочна продукція, тісто, піца, торт і тістечка, страви з використанням панірувальних сухарів, а так само ті, в яких борошно використовується в якості згущувача. Рекомендуємо вам уважно ознайомитися зі складом страв, коли ви знаходитесь в гостях або ж в закладах громадського харчування.

Багато дорослих людей, вважають за краще вживати в страву макаронні вироби. Це простий і смачний спосіб задовольнити голод. Вони готуються значно швидше звичайних круп, тому вироби з макаронів часто складають значну частину раціону сучасного дорослої людини. Будучи виробами із пшеничного борошна, вони неминуче містять глютен, в своєму складі.

Сучасний ринок харчування пропонує здорову альтернативу людям, що страждають на алергію на глютен. Йдеться про макаронні вироби з гречаної або рисової муки, які вже давно використовують в кухнях Японії, Китаю, Кореї та Таїланду. Вони нітрохи не поступаються за смаковими якостями подібних виробів з пшеничного борошна і можуть служити відмінною альтернативою звичним для нас макаронам.

Так само, дорослим людям слід виключити вживання напівфабрикатів у вигляді м’ясних виробів (магазинних котлет, ковбас, сосисок, сардельок, пельменів). При їх виробництві часто застосовується глютен в якості сполучної речовини.

Також пам’ятайте, що глютен міститься в багатьох, звичних нам продуктах, оскільки є універсальною добавкою. Уважно стежте за складом таких, улюблених багатьма, смачностей, як:

цукерки, мармелад, морозиво та інші солодощі;
майонези і кетчупи;
різні соуси (пшеничне борошно використовується в якості універсального загущувача);
погано очищені алкогольні напої;
кавові напої;
крабові палички;
барвник карамельного відтінку;
магазинні чіпси;
бульйони фабричного виробництва, в тому числі і їх концентрати;
сироп, приготований з рису;
розчинні в молоці пластівці.

Медикаментозне лікування алергії на глютен у дорослих

Алергія на глютен у дорослих лікується, із застосуванням численного арсеналу спеціальних засобів проти алергії і засобів загального характеру. При лікуванні алергії на глютен у дорослих, вибір спеціальних медикаментів набагато ширше, оскільки організм дорослої людини більш стійкий до впливу лікарських засобів.

З метою усунення симптомів алергії використовують антигістамінні (кларитин, еріус, діазолін, демідрол, тавегіл) і кортикостероїдні засоби. Алергія на глютен є харчовою алергією, тому досить поширені шкірні прояви, які усуваються за допомогою спеціальних гормональних мазей (преднізолонова мазь, елоком, флуцинар, діазолін, бетаметазон).

При виборі засобів для лікування, звертають увагу на їх вплив на шлунково-кишковий тракт. Для непереносимості глютену характерним є широкий спектр шлунково-кишкових розладів. Тому дуже важливо, правильно підібрати препарати, щоб не допустити їх збільшення.

Пам’ятайте, що лікуванням алергічного або якогось іншого захворювання, мають право займатися тільки компетентні фахівці. Самолікування може нашкодити здоров’ю.


Thanx: