Отруєння нітратами і нітритами

Отруєння нітратами і нітритами найбільш часто зустрічається навесні, адже саме в цей сезон з’являються перші фрукти та овочі. Друга хвиля припадає на серпень, в період збору баштанних культур.
Що ж собою являють нітрати? За своєю суттю вони являють собою солі азотної кислоти. Після того, як землю обробляють добривами, що містять азот, вони збираються в землі.

Саме за рахунок азоту відбувається активний ріст рослин. Якщо ж внесено надмірна кількість таких добрив, то наслідком стане те, що шкідливі речовини будуть акумулюватися не тільки в грунті, а й у готових овочах. Беручи в їжу урожай, з подібної грядки, людина наражається на небезпеку інтоксикації нітратами, які можуть мати досить серйозні наслідки для здоров’я.

Далі ми з вами поговоримо про можливі небезпеки, які таять в собі продукти з такими «добривами», обговоримо ознаки настання інтоксикації, розглянемо моменти щодо надання оперативних дій і те, як проходить лікування цієї недуги.

Ознаки

При вживанні фруктів, що містять нітрати, найстрашніше полягає в тому, що нітрати всередині людського організму перетворюються в досить токсичні речовини – нітрити. Така інтоксикація людини характеризується гіпоксією, яка негативно впливає на роботу серця, може викликати пухлину шлунка. Лікування займає часом досить тривалий період і залежить від багатьох факторів.

В результаті отруєння нітратами симптоми з’являються досить скоро. Так, наприклад, вже через шість годин після прийому в їжу продукту, багатого на погані добрива, починаються позиви до блювоти, відкривається діарея. Людина має сильні головні спазми, загальну слабкість, больові відчуття в області печінки і шлунка, можливе підвищення температури тіла. Найбільш часто зустрічається отруєння динею, кавунами та огірками.

Нітрати в кавуні

Наприклад, отруєння кавуном можуть викликати нудоту, блювоту, судоми кінцівок, ниткоподібний пульс. Без спеціального приладу досить складно зрозуміти чи містять в собі смачні, на перший погляд, смугасті продукти небезпечні речовини. Однак в народі є наступний спосіб: просто стисніть ягоду з обох сторін. Звук від такої процедури, у хорошій «смугастої ягоди» буде у вигляді характерного тріску. Вміст має бути насичено-яскравого відтінку з білими прожилками.

Помістивши невеликий шматочок м’якоті токсичної ягоди в прозору ємність з водою, ви побачите, що вода придбає характерний рожевий колір. Вода ж від подібної процедури з хорошим кавуном просто помутніє.

Отруєння кавуном і складне лікування можна уникнути. Для цього необхідно виконувати п’ять вказівок:

Вживати дані ягоди тільки в період їх появи, уникайте споживання занадто ранніх ягід;
Не варто їсти м’якоть, розташовану близько біля кірки, так як відомо, що найбільша частка поганих речовин знаходиться саме в цій області;
Включайте в їжу дітей даний продукт, якщо вони вже старше 1 року;
Знайте норму в харчуванні;
Уникайте їх покупок на стихійних ринках.
Не перевіряєте стиглість методом вирізання частини м’якоті. Поверхня баштанних, руки продавця, ніж знаходяться далеко в нестерильному стані і в літню пору року створюють доброчинне середовище для розмноження бактерій і інфекцій, які можуть викликати навіть дизентерію.

Крім настання інтоксикації, кавун таїть в собі додаткову небезпеку. Наприклад, якщо хворий має діабет, проблеми з нирками і шлунково-кишковим трактом. Годуючим молодим мамам і жінкам, які перебувають в положенні, краще взагалі не харчуватися даними сезонними продуктами. Отруєння динею має подібні симптоми.

Нітрати в огірку

Всіма нами улюблений зелений огірок – овоч, який містить в собі велику кількість корисних елементів і мінералів. Але насичений шкідливими елементами, він в один момент він стає небезпечним для життя. Викликане отруєння огірками таїть в собі багато складних наслідків.

Ознаки, які супроводжують отруєння огірками, аналогічні: сильний розлад, блювота, болі в області живота, слабкість.

Невідкладна допомога

Якщо симптоми, як кажуть, «на обличчя», то перед приїздом медиків, необхідно оперативно надати першу допомогу. Професійне лікування буде надано вже в лікарні.

Від вас вимагається приготувати слабкий розчин марганцівки. Якщо немає можливості приготувати розчин марганцівки, то для даної процедури можна використовувати сольовий розчин. Потерпілому необхідно випити близько 400 мл такого розчину, а після штучно викликати блювоту. Після очищення шлунка, необхідно випити сорбент і забезпечити постільний режим, а ось самостійне застосування різного роду знеболюючих категорично забороняється. Лікування даними препаратами може призначити тільки лікар. Хворому рекомендується інтенсивне вживання чистої води з метою природного виведення нітратів з організму. Через деякий час нудота повинна пройти, і ви можете напоїти хворого чорним чаєм. Якщо ж стан не поліпшується після виконання даних процедур, вам необхідно телефонувати в швидку для госпіталізації, де буде надано і подальше лікування. Початкове лікування повинно включати багато пиття, щоб не допустити настання зневоднення організму. В період лікування і після, людині призначається дієта. Якщо в перші дні, іноді наказана повна відмова від прийому їжі, то при позитивній динаміці в раціон поступово вводять курячий бульйон і домашні сухарики, легкі каші на воді.

Профілактика отруєння нітратами

Для того, щоб уникнути подібної інтоксикації, будьте розбірливими у виборі перших фруктів, ягід і овочів. Якщо говорити в загальних рисах, то подібне отруєння можна мінімізувати, дотримуючись простих принципи:

Теплова обробка продуктів допоможе знизити рівень вмісту шкідливих компонентів в них;

Обробці необхідно піддавати продукти харчування і питну воду.

Завжди кип’ятіть воду, яку ви взяли з відкритих джерел;

Привчіть себе для приготування салатів завжди відчищати шкірку овочів;

Залиште овочі у воді на деякий час, і ви набагато знизите рівень токсичних речовин в їх змісті;

Кращим місцем для зберігання смачних овочів і фруктів буде холодильник. Холодна температура не дозволить здійснити перехід нітратів у форму нітритів.


Thanx: