Харчова алергія

Харчова алергія багатьом знайома не з чуток. Для кого-то це спогади про важке дитинство, захмарене діатезом і харчовою алергією: зудять щоки, розчухи на тілі і сувора заборона на улюблену страву.

Такий сценарій – всього лише спогади про перенесені в дитинстві неприємності – можна вважати найвдалішим: харчова алергія залишається в минулому і в дорослому житті можна «відігратися» на заборонених продуктах. Вчені вважають, що ніжний кишечник дитини не завжди служить надійною перешкодою для алергенів. В результаті вони контактують з кров’ю та провокують алергічну реакцію. Виглядати вона може по-різному. Від діатезу, кропив’янки, риніту або бронхіальної астми до важкого анафілактичного шоку, який нерідко закінчується плачевно.

У нормі алергени мають мало шансів зустрітися з кров’ю. Зазвичай це великі білкові молекули, які перетравлюються в кишечнику до амінокислот. Протягом доби ми стикаємося приблизно зі 120 харчовими алергенами, і найчастіше це відбувається без будь-яких наслідків. Але ось при обжерливості, ризик розвитку алергії дуже великий. Алергічну реакцію може викликати практично будь-який продукт. Для цього достатньо, щоб в ньому був білок. Але в реальності є білки, які частіше за інших провокують алергічну реакцію. Медики налічують в продуктах близько 170 «провокаторів». І для зручності всі головні алергени розбиті на дві великі «вісімки». В першу велику «вісімку» входять молоко, яйця, соя, пшениця, арахіс, морепродукти (краби та інші ракоподібні), фрукти і лісові горіхи. Зрозуміло, що до алергенів відносяться всі страви, в яких можна знайти ці продукти. Члени другої «вісімки» виглядають більш екзотично: насіння кунжуту, соняшнику, бавовни, маку (всі вони зазвичай використовуються в кондитерській промисловості), молюски, боби (тільки зелені), горох і сочевиця. Масла з перерахованих вище насіння є алергенами, якщо вони не очищені.

З усіх продуктів, що містять арахіс, виняток роблять лише для рослинного масла, якщо воно рафіноване і дезодороване, в ньому алергенів немає. А ось в кондитерських виробах, в соусах «чилі» і для спагетті арахісові алергени є в предостатній кількості.

Як визначити у себе харчову алергію і виробити від неї протиотруту? Іноді це дуже просто: після нападу алергії вибирається продукт (як правило, він зі списку сильних алергенів), який здається вам підозрілим, і назавжди виключається з вашого раціону. Але найчастіше виявити «підозрюваного» складно. За допомогою лікаря його шукають методом виключення і провокації: спочатку підозрілий компонент виключають з харчування, потім включають – якщо алергія розвинулася, значить, винуватець знайдений. Іноді доводиться робити провокаційні шкірні проби.

Але буває і так, що алерген так і не вдається виявити. У випадках так званої помилкової алергії, її симптоми такі ж, як і при справжній, а ось механізми розвитку інші. При помилковій алергії немає ні алергену, ні антигену, які реагують один на одного, запускаючи весь процес. Хибна алергія найчастіше буває при вживанні великої кількості продуктів, багатих гістаміном і тираміном, а також деякими харчовими добавками. Чому це буває? Дія гістаміну зрозуміла – він сам грає чи не ключову роль у розвитку алергії: саме з ним пов’язують набряки і сильний свербіж. А тирамін і деякі харчові добавки провокують звільнення гістаміну в органіму. Схожим чином діють іноді і препарати типу ацетилсаліцилової кислоти. І аспіринова астма, і алергія часто поєднуються з непереносимістю харчових добавок типу татразин і бензойної кислоти. Так що астматикам краще уникати продуктів з такими добавками. Ну а для відомості вважають себе здоровими, наведемо інформацію про продукти, що викликають неправдиву харчову алергію. Отже:

Продукти, що містять гістамін: ферментовані сири і вина; кисла капуста, тунець, сардини, лосось, оселедець і деякі інші риби, особливо консервовані; смажене і в’ялене м’ясо, а також сосиски.
Продукти, що містять тирамін: деякі сири (рокфор, чеддер, брі); харчові дріжджі; маринований оселедець.
Продукти, що містять нітрит натрію: практично всі м’ясні вироби тривалого зберігання.
Продукти, що містять небажані харчові добавки: в напоях, цукерках, морозиві, кондитерських виробах – жовтий барвник тартразин; в напоях, рибних консервах і плодово-ягідних продуктах – консервант бензоат натрію; в жирових продуктах і жувальній гумці – хінін.
На перший погляд, може здатися, що будь-яка їжа загрожує бідою. Насправді потрібно тільки не впадати в гріх обжерливості, свідомо ставитися до свого раціону і не дуже довіряти агресивній рекламі харчових добавок, ліків, жуйок і газованих напоїв.


Thanx: